SkötselrådSkötselråd


Lagning och tvättning


Persiska mattor av god kvalitet är oerhört hållbara och har en livslängd som varar upp till flera hundra år. Förutsättningen för detta är givetvis att de sköts på rätt sätt och genomgår kontinuerligt underhåll genom lagning och tvättning - vilket förbättrar både mattans skönhet och hållbarhet. Framförallt färger framhävs otroligt vid tvättning och får mattan att kännas som ny.


Som en av få specialister i Sverige som utför lagning och tvättning i egen ateljé kan vi garantera optimalt resultat vid omhändertagandet av era mattor. Ebbi har mångårig erfarenhet av langatering, fransering och övrig lagning, samt erfarenhet av skonsamma tvättmetoder som skyddar och bevarar mattans essentiella ullfett.Rengöring

Persiska mattor av god kvalitet är rika på ullfett som skyddar mattan mot smuts, fläckar och slitage. Ändå bör mattan underhållas kontinuerligt. För vardaglig rengöring används framförallt dammsugare. Det är dock viktigt att skydda fransarna och inte köra över dessa vid damsugningen, utan istället skaka av dem lätt och damsuga under. För årlig uppfräschning av mattor kan man hänga dem ute, alternativt piska dem lätt så att fundamentet inte skadas. Har mattan använts i utrymmen där den varit särskilt utsatta för smuts (ex. i hall, under mattbord) bör de lämnas in för specialtvätt. Undvik dock kemtvättning eftersom det torkar ut det viktiga ullfettet.


Fläckborttagning

Det är lätt hänt att man får fläckar på mattan. Spiller man något bör man först och främst försöka torka upp det utan att sprida fläcken genom att varsamt trycka på ytan med en torr duk. Därefter kan man använda ljummet vatten med lite såpa i och försiktigt med en svamp dra över fläcken. Man bör vara särskild aktsam med vissa fläckar - såsom vin, kaffe, fett och urin - eftersom flera av dessa fungerar som naturliga färgämnen och fort sätter sig i ullfibrerna. Sådana fläckar bör man ta itu med omgående enligt ovan, och om möjligt lämna in till specialist för behandling.


Fransar och kanter

Mattor slits främst i fransar och kanter, just därför är det viktigt att åtgärda ev skador omgående eftersom de förvärras betydligt med tiden. Dessa reparationer bör alltid utföras av en specialist för ett hållbart och fint resultat.


Förvaring

För att på bästa sätt förvara en matta bör man först och främst få den rengjord. Är den väldigt smutsigt bör man även få den tvättad. Anledningen är att insektsskador förhindras om mattan är ren. Därefter ska mattan rullas med luggens riktning, helst i etenplast eller inlindad i bomullsduk. Om man viker en matta som skall förvaras under en längre period riskerar man veck i luggen. Slutligen bör mattan förvaras på en torr och sval plats, särskilt viktigt är att undvika fuktiga och/eller gamla förråd där insekter kan leta sig in.


Slutliga tips

Försök att skydda mattan mot malangrepp och pälsänger genom kontinuerlig damsugning, även under ex fåtöljer och fotpallar som står på mattan. Ett annat tips är att skydda mattan mot starkt solljus och omåttligt slitage. Genom att regelbundet rotera mattan och om möjligt dra ner persienner under de timmar som solen ligger på, skyddar du mattan både mot ojämnt slitage och blekning.